
Jak stworzyć podstawowe napoje kawowe na bazie espresso?
Istnieje mnóstwo napojów, które można przygotować za pomocą domowego ekspresu do kawy, a jedną z najlepszych rzeczy w posiadaniu kawiarni w domu jest eksperymentowanie z menu. Ekspres La Marzocco Micra jest zawsze gotowy na przyjęcie gości, a także do tworzenia czegoś wyjątkowego tylko dla siebie. Ten wpis jest naszą próbą pomocy w zebraniu wszystkiego do kupy, dotknięcia tematu tworzenia napojów kawowych i dostarczeniu Ci punktu odniesienia do kreowania własnego menu.
Zbalansowane espresso jest kluczowym składnikiem, a wszystko inne, co dodamy do filiżanki, powinno je uzupełniać. Dzięki temu napój będzie miał zrównoważoną bazę, która świetnie smakuje. Jeśli espresso i mleko dobrze ze sobą współgrają, cukier może być trzecim filarem. Idealny towarzysz, jeśli zostanie odpowiednio dodany. Jeśli chodzi o słodziki — proste są jest zwykle lepsze. Zalecamy zacząć od miodu, brązowego cukru lub czekolady.
Przeanalizujmy, jak przygotować kilka popularnych napojów.
the cappuccino
Cappuccino może mieć gęstą piankę lub jedwabistą mikro-piankę i tradycyjnie serwowane jest w filiżance nie większej niż 180 ml – idealnie kiedy ma grubą czapkę piany na wierzchu. Cappuccino zrobione z mikro-pianką trochę bardziej przypomina flat white i pochodzi z Australii lub Nowej Zelandii. Ale jeśli taką kawę lubisz nic nie stoi na przeszkodzie aby powiedzieć bariście, jaki rodzaj pianki preferujesz.
Przepis:
Espresso shot
150 ml gęstej pianki lub mikro-pianki
the americano
Americano może mieć dowolną wielkość, w zależności od tego, jak mocne chcemy, aby było. Zalecamy zacząć od 200 ml gorącej wody. Dobry barista zawsze pyta, czy klient chce mieć miejsce na mleko i cukier. Popularne są również wersje mrożone, zaczynając od odrobiny mniejszej ilości wody, wiedząc, że część lodu roztopi się po dodaniu.
Przepis:
Espresso shot
200 ml wody, gorącej lub z lodem
the mocha latte
W przypadku każdego latte składniki (espresso i mleko) są takie same, zawsze jest jednak możliwość dodania słodzika, takiego jak czekolada, aby latte zmienić w mokkę. Latte mokka jest pyszna, ale pamiętaj, że zmieniając substancję słodzącą możesz uzyskać inny rodzaj tego napoju i tym samym poszerzyć swoje menu.
Zaparz espresso i dodaj niewielką ilość gęstej czekolady lub innego słodzika i wymieszaj, aby mogły się rozpuścić, a następnie połącz z 200 ml gładkiego, spienionego mleka.
Mrożone latte są również całkiem dobre, po prostu dodaj zimne mleko zamiast spienionego!
Przepis:
Espresso shot
30 ml czekolady/słodzika
200 ml mikro-pianki lub zimnego mleka
the macchiato
Szukasz czegoś, co przypomni Ci Włochy? A może szukasz pomysłu na małą kawę z przyjacielem? Spróbuj zrobić dwa macchiato. Wykorzystaj wszechstronność nowego portafiltra Linea Micra, aby podzielić porcję espresso i spień tyle mleka, aby wystarczyło na oba napoje. Para pojedynczych macchiato to idealna rzecz do dzielenia się…
Przepis:
Espresso shot podzielony na dwie filiżanki
30 ml mikro-pianki do każdej filiżanki
Nie tylko robimy tu pyszne napoje kawowe, ale także budujemy doświadczenie, którym można się dzielić. Stworzenie czegoś naprawdę dobrego wymaga praktyki i czasu, ale warto będzie to ćwiczyć do momentu, w którym będziesz gotowy aby cieszyć się własnoręcznie przygotowaną kawą z przyjaciółmi i rodziną.