Jak stworzyć podstawowe napoje kawowe na bazie espresso?
Jak stworzyć podstawowe napoje kawowe na bazie espresso?

Jak stworzyć podstawowe napoje kawowe na bazie espresso?

Istnieje mnóstwo napojów, które można przygotować za pomocą domowego ekspresu do kawy, a jedną z najlepszych rzeczy w posiadaniu kawiarni w domu jest eksperymentowanie z menu. Ekspres La Marzocco Micra jest zawsze gotowy na przyjęcie gości, a także do tworzenia czegoś wyjątkowego tylko dla siebie. Ten wpis jest naszą próbą pomocy w zebraniu wszystkiego do kupy, dotknięcia tematu tworzenia napojów kawowych i dostarczeniu Ci punktu odniesienia do kreowania własnego menu.

Zbalansowane espresso jest kluczowym składnikiem, a wszystko inne, co dodamy do filiżanki, powinno je uzupełniać. Dzięki temu napój będzie miał zrównoważoną bazę, która świetnie smakuje. Jeśli espresso i mleko dobrze ze sobą współgrają, cukier może być trzecim filarem. Idealny towarzysz, jeśli zostanie odpowiednio dodany. Jeśli chodzi o słodziki — proste są jest zwykle lepsze. Zalecamy zacząć od miodu, brązowego cukru lub czekolady.

Przeanalizujmy, jak przygotować kilka popularnych napojów.

 

the cappuccino

Cappuccino może mieć gęstą piankę lub jedwabistą mikro-piankę i tradycyjnie serwowane jest w filiżance nie większej niż 180 ml – idealnie kiedy ma grubą czapkę piany na wierzchu. Cappuccino zrobione z mikro-pianką trochę bardziej przypomina flat white i pochodzi z Australii lub Nowej Zelandii. Ale jeśli taką kawę lubisz nic nie stoi na przeszkodzie aby powiedzieć bariście, jaki rodzaj pianki preferujesz.

 

Przepis:

Espresso shot

150 ml gęstej pianki lub mikro-pianki

 

the americano

Americano może mieć dowolną wielkość, w zależności od tego, jak mocne chcemy, aby było. Zalecamy zacząć od 200 ml gorącej wody. Dobry barista zawsze pyta, czy klient chce mieć miejsce na mleko i cukier. Popularne są również wersje mrożone, zaczynając od odrobiny mniejszej ilości wody, wiedząc, że część lodu roztopi się po dodaniu.

 

Przepis:

Espresso shot

200 ml wody, gorącej lub z lodem

 

the mocha latte

W przypadku każdego latte składniki (espresso i mleko) są takie same, zawsze jest jednak możliwość dodania słodzika, takiego jak czekolada, aby latte zmienić w mokkę. Latte mokka jest pyszna, ale pamiętaj, że zmieniając substancję słodzącą możesz uzyskać inny rodzaj tego napoju i tym samym poszerzyć swoje menu.

Zaparz espresso i dodaj niewielką ilość gęstej czekolady lub innego słodzika i wymieszaj, aby mogły się rozpuścić, a następnie połącz z 200 ml gładkiego, spienionego mleka.

Mrożone latte są również całkiem dobre, po prostu dodaj zimne mleko zamiast spienionego!

 

Przepis:

Espresso shot

30 ml czekolady/słodzika

200 ml mikro-pianki lub zimnego mleka

 

the macchiato

Szukasz czegoś, co przypomni Ci Włochy? A może szukasz pomysłu na małą kawę z przyjacielem? Spróbuj zrobić dwa macchiato. Wykorzystaj wszechstronność nowego portafiltra Linea Micra, aby podzielić porcję espresso i spień tyle mleka, aby wystarczyło na oba napoje. Para pojedynczych macchiato to idealna rzecz do dzielenia się…

 

Przepis:

Espresso shot podzielony na dwie filiżanki

30 ml mikro-pianki do każdej filiżanki

 

Nie tylko robimy tu pyszne napoje kawowe, ale także budujemy doświadczenie, którym można się dzielić. Stworzenie czegoś naprawdę dobrego wymaga praktyki i czasu, ale warto będzie to ćwiczyć do momentu, w którym będziesz gotowy aby cieszyć się własnoręcznie przygotowaną kawą z przyjaciółmi i rodziną.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium