Espresso + mleko to jedno z najlepszych połączeń na świecie :)
Espresso + mleko to jedno z najlepszych połączeń w życiu :) Perfekcyjnie przygotowane espresso to jedna część równania, ale opanowanie sztuki spieniania mleka jest równie ważne, o ile nie ważniejsze – jeśli jesteś fanem mlecznych kaw. Wszystkie ekspresy La Marzocco – nawet najmłodsza w rodzinie Linea Micra – mogą poszczycić się potężną siłą pary i dyszą która podgrzeje dzbanek mleka w zaledwie kilka sekund. Na początku może to być nieco zaskakujące, ale po kilku próbach, dobraniu dobrej pozycji i praktyce osiąga się mistrzostwo.
W przypadku espresso małe zmiany powodują duże różnice, także spienianie mleka nie jest wyjątkiem — poszczególne kroki zaczynają mieć sens i czujesz się coraz lepszy, gdy dasz sobie czas na rozwinięcie pamięci mięśniowej i powtarzalności.
Poniżej omówimy podstawy spieniania mleka i pokażemy, jak stworzyć dwa uwielbiane przez baristów rodzaje piany mlecznej: grubą, gęstą piankę i jedwabistą mikropianę. Zaczynajmy!
Odgłos spieniania powinien być kontrolowany i dość cichy, aby utworzyły się pęcherzyki powietrza i związały mleko w skondensowaną i gładką konsystencję.
dzbanki na mleko
Dzbanki o pojemności 300 ml to najmniejsza opcja i doskonale nadają się do napojów mlecznych o pojemności poniżej 200 ml, takich jak cortado i cappuccino.
Dzbanki o pojemności 600 ml są zalecane do napojów mlecznych o pojemności od 200 do 350 ml, takich jak latte, lub do spieniania mleka do przygotowania dwóch mniejszych napojów.
podstawy spieniania mleka
Na początek napełnij dzbanek mlekiem, mniej więcej do połowy. Jeśli potrzebujesz większej precyzji: szerokość palca od miejsca, w którym zaczyna się dziobek :) Jeśli dzbanek jest niedopełniony, kontrola procesu spieniania może być trudniejsza i mleko zbyt szybko się przegrzeje. Jeśli dzbanek jest przepełniony, istnieje większe prawdopodobieństwo, że mleko się rozleje i wokół ekspresu gotowy. Bezpośrednio po spienianiu należy wyczyścić dyszę. Zrób to natychmiast, zanim mleko zaschnie. Dobrze mieć pod ręką wilgotną szmatkę.
Trzymaj dzbanek za uchwyt, aby się nie poparzyć, gdy mleko się nagrzeje. Drugą ręką włącz pokrętło pary i dotknij boku dzbanka, aby kontrolować temperaturę.
Umieść końcówkę dyszy w mleku, nieco poza środkiem. Celem jest utworzenie wiru podczas spieniania — pomyśl o tym jak o wirowaniu mleka po okręgu, zamiast po prostu o bulgotaniu 😊
Im bliżej rączki znajduje się końcówka dyszy, tym więcej powietrza zostanie dodane do mleka. Pamiętaj: obróć pokrętło do końca, aby uwolnić pełną moc pary. Usłyszysz, jak powietrze dodawane jest do mleka i jeśli umiejscowienie dyszy jest prawidłowe, powinieneś usłyszeć cichy syk lub dźwięk rozdzieranego papieru.
Odgłos spieniania powinien być kontrolowany i dość cichy, aby utworzyły się pęcherzyki powietrza i związały mleko w skondensowaną i gładką konsystencję. Powietrze dodawane do mleka powinno wirować płyn, dodatkowo włączając powietrze, aby uzyskać spójną strukturę w całym mleku.
Gdy dzbanek stanie się zbyt gorący, aby go swobodnie dotykać, wyłącz. Idealna temperatura mleka gotowego do dodania do espresso wynosi od 55–60 stopni Celsjusza.
Ponieważ proces spieniania mleka w ekspresach La Marzocco jest tak szybki, każda niewielka zmiana położenia dyszy pary powoduje zmianę konsystencji mleka. To, co sprawia, że mleko jest mniej lub bardziej teksturowane lub gęste, to położenie końcówki dyszy pary w stosunku do powierzchni mleka.
mikropianka
Aby wytworzyć mikropianę trzymaj końcówkę dyszy do spieniania tuż pod powierzchnią mleka, podgrzewaj i wiruj mleko, aż będzie gorące.
Wszystkie ekspresy La Marzocco, czy to komercyjne, czy domowe, są ręcznie budowane w fabryce zlokalizowanej w małym miasteczku Scarperia z widokiem na toskańskie wzgórza we włoskiej Florencji. Po złożeniu przez zespół rzemieślników ekspresy wysyłane są na cały świat, zarówno do kawiarni, jak i domowych baristów.
gęsta piana
Aby uzyskać gęstą pianę trzymaj końcówkę dyszy do spieniania tuż nad powierzchnią mleka, podgrzewając i wirując mleko, aż będzie gorące.
W przypadku obu rodzajów spienionego mleka dodawanie powietrza musi być niewielkie i kontrolowane. Każdy ruch końcówki dyszy pary powinien być zamierzony. Dźwięki, które słyszymy, przypominają trochę rozdzieranie papieru lub lekkie syczenie, a nie ostrą, pryskającą eksplozję 😉 Spróbuj przygotować i spróbować obu rodzajów mleka! Dobrze wyszkolony homebarista z czasem opanuje jedno i drugie.
Zacznij swoją przygodę!