Kawa jest nie tylko napojem, lecz także rytuałem, który zyskiwał znaczenie przez stulecia. Z każdym łykiem przenosimy się do historii pełnej pasji, odkryć i kultur, które kawa jednoczy. Prześledźmy jej fascynującą drogę, od czerwonych owoców kawowca rosnących na wzgórzach Etiopii po współczesne, gwarne kawiarnie.
Istnieje mnóstwo napojów, które można przygotować za pomocą domowego ekspresu do kawy, a jedną z najlepszych rzeczy w posiadaniu swojej własnej kawiarni w domu jest możliwość eksperymentowanie z menu. Masz niekończące się możliwości testowania receptur, tak aby znaleźć swój ulubiony smak :)
Od 2007 roku GS3 jest standardem w profesjonalnych domowych ekspresach do kawy. La Marzocco produkuje dwie wersje GS3 – AV (auto-volumetric) i MP (manual paddle), a jedno z najczęstszych pytań, jakie otrzymujemy brzmi: „Jaka jest różnica między AV i MP?”
Espresso + mleko to jedno z najlepszych połączeń na świecie! W artykule omówimy podstawy spieniania mleka i pokażemy, jak stworzyć dwa uwielbiane przez baristów rodzaje piany mlecznej: grubą, gęstą piankę i jedwabistą mikropianę. Zaczynajmy!
Czy słyszeliście kiedyś o Officine Fratelli Bambi? Jeśli nie, dobrze trafiliście! Dziś na naszym blogu z ogromną przyjemnością przybliżymy Wam ten niezwykły projekt, który skradł serca miłośników espresso na całym świecie. A zatem do rzeczy!
Przeczytaj o nowej wersji kultowego już ekspresu Linea Mini. Marka La Marzocco przygotowała nową odsłonę pod nazwą Linea Mini R. W tym artykule poznasz kluczowe funkcje, zmiany które zostały wprowadzone oraz innowacje. Zapraszamy Cię do poznania tej ikony espresso oraz do nowych doznań związanych z parzeniem espresso.
Witaj w świecie parzenia espresso, gdzie dedykowany, żarnowy młynek do kawy jest niezbędny. Próba zaparzenia espresso za pomocą młynka z ostrzami lub z użyciem zmielonej wcześniej kawy niestety skutkuje niejednolitymi, niepowtarzalnymi rezultatami i prowadzi do tego, że otrzymujemy espresso poniżej standardów.
Dzisiaj przyjrzyjmy się cichym bohaterom domowego espresso. Wiadomo, że ekspres to mistrz ceremonii, ale mamy też wielu pomocników. Akcesoria i dodatki. Sprawdź jakie elementy pomogą Ci w wypracowaniu swojego niepowtarzalnego "workflow". Niech parzenie espresso będzie - dosłownie - czystą przyjemnością!
Nie czekaj, aż uszczelka grupy zacznie sprawiać problemy. Wymiana jej regularnie zapobiegnie przeciekaniu i pomoże w utrzymaniu wysokiej jakości espresso. Spróbuj samodzielnie zrobić ten prosty, ale ważny krok. Wymiana uszczelki grupy w ekspresie do kawy to doskonała okazja do samodzielnego działania i nauki. Zdobądź niezbędną wiedzę i umiejętności, aby utrzymać swój ekspres w doskonałej kondycji.
Idealne espresso wymaga uwagi. Ale jest jedna rzecz, która jest często pomijana – proces mielenia. Sposób, w jaki kawa zostaje zmielona przed zaparzeniem w ekspresie, może zakończyć się świetnym shotem espresso...lub nieprzyjemnym doświadczeniem sensorycznym. Dołącz do nas w swojej podróży jako home barista, aby dowiedzieć się, dlaczego posiadanie dedykowanego, wysokiej jakości młynka do espresso jest tak ważne.
Stwórz kawiarnię w swoim domu! Z dumą przedstawiamy Wam najmłodsze dziecko La Marzocco. Przeczytaj o filozofii marki i sprawdź jak ten "micro" model może pomóc Ci w zaparzeniu idealnego espresso.