Espresso workflow – sprzęt, akcesoria i pomocne tipy
Espresso workflow – sprzęt, akcesoria i pomocne tipy

Espresso workflow – sprzęt, akcesoria i tipy, których możesz potrzebować

mise en place

Barista to profesja, którą odnotowano po raz pierwszy we Włoszech około 1916 roku. Choć niektórym może się wydawać, że do opanowania tego zawodu potrzeba tylko kilku dni i odrobiny umiejętności, rzeczywistość jest taka, że bariści stale się rozwijają i biorą pod uwagę wiele zmiennych, które wymagają ciągłej kalibracji, dzień po dniu. Droga do perfekcji wymaga od baristy – a także home baristy – wiedzy na temat niezbędnego sprzętu i narzędzi biorących udział w procesie parzenia espresso.

Podobnie jak gotowanie – czy cokolwiek w życiu – opanowanie zadania sprowadza się do bycia przygotowanym. Doświadczony szef kuchni powie Ci, że najważniejszą częścią gotowania jest dobrze wyposażone „mise en place”. Dosłownie oznacza to „wszystko na swoim miejscu”. Jest to strategia, w której zestaw narzędzi i składników jest przewidziany i poukładany przed zabraniem się do pracy, tak aby wszystko, co ważne do przygotowania dania, było w zasięgu ręki. Spróbuj zastosować tę strategię w domu – nawet w prostych czynnościach. Z czasem odkryjesz swój własny workflow.

 

Oto kilka rzeczy, o których warto pomyśleć na początek:

Nic nie zastąpi posiadania dedykowanego młynka do espresso w połączeniu z ekspresem do kawy. Młynki żarnowe mogą być automatyczne, gdzie zmieloną kawę dozuje się za pomocą przycisku lub ręcznej łopatki. Młynki mogą być wyposażone w hopper mieszczący całą torebkę ziaren kawy lub być młynkiem przeznaczonym do mielenia jednej dozy na raz. Wszystkie te opcje młynka żarnowego będą się sprawdzać tak długo, jak długo młynek daje Ci opcje niewielkiej regulacji grubości mielenia (od filiżanki do filiżanki 😊).

Pomocny TIP: Młynek powinien być umieszczony po przeciwnej stronie naszego ekspresu niż dysza pary i miejsce przygotowywania napoju. Dzięki temu ten obszar blatu jest wolny od płynu oraz ziaren kawy.

  • waga

Wagi pomagają nam osiągnąć powtarzalność i zapewniają wgląd w natężenie przepływu naszego espresso. Bez wagi uzyskanie spójnej ekstrakcji może być niezwykle trudne. Odmierzenie ilości zmielonej kawy i zważenie porcji espresso będzie kluczem do odtworzenia idealnych proporcji espresso. Eliminuje to zgadywanie z procesu parzenia espresso. Często bariści używają większej wagi do odważania zmielonej kawy i trzymają tę wagę obok młynka. Do ważenia porcji espresso służy osobna, mniejsza waga, która zmieści się na tacce ociekowej ekspresu.

 

  • akcesoria

Na rynku jest mnóstwo – MNÓSTWO – akcesoriów do espresso. Pamiętaj, że nie potrzebujesz wszystkich dostępnych gadżetów, aby zaparzyć dobre espresso. Nie komplikuj. Im więcej etapów procesu parzenia dodasz na raz, tym trudniej będzie zachować spójność. Oto kilka rzeczy, które warto mieć pod ręką:

  • kawa ziarnista

Może to być oczywiste, ale i tak to powiemy 😊 Upewnij się, że masz pod ręką świeżo palone ziarna kawy. Możesz zamówić swoją ulubioną w internetowym sklepie palarni lub odwiedzić lokalną kawiarnię i kupić kawę na miejscu. Jeśli nie jesteś zadowolony ze smaku espresso, spróbuj zmienić styl kawy:

Jasno palone kawy mogą mieć owocowy i lekki smak.

Średnio palone ziarno może być bardzo czekoladowe i orzechowe.

Ciemne palenie to często pełny i bogaty, odważny smak.

 

  • portafilter z wymienną końcówką

Umówmy się, nie jest niezbędny ;) ale znacznie ułatwiają pracę i pomaga zachować porządek wokół ekspresu. Portafilter stanowi połączenie pomiędzy kawą, a ekspresem. Linea Micra La Marzocco jest wyposażona w kolbę z wymienną końcówką (dwa rodzaje wylewek). Każdy uwielbia shoty z naked, ale są chwile, gdy wylewki są po prostu wygodniejsze. Portafilter Linea Micra został specjalnie zaprojektowany tak, aby można go było łatwo zmienić na taki z wylewką - nawet gdy jest jeszcze gorący! Część z wylewkami wykonana jest z materiału dobranego specjalnie tak, aby szybko się nagrzewał.

Pomocny TIP: Portafilter należy trzymać w głowicy grupy zaparzającej, gdy nie jest używana. Dzięki temu jest gorący i gotowy do zaparzania espresso, wpływa to także na ład na blacie.

  • środki czyszczące i akcesoria do czyszczenia

Posiadanie niezawodnego środka czyszczącego i szczotek zapewni nam nie tylko bezpieczeństwo i higienę, ale także najlepszy smak kawy! Pamiętaj o regularnym płukaniu wstecznym (backflush) swojej maszyny – raz w tygodniu to dobra zasada w przypadku maszyn domowych.

 

  • aplikacja domowa La Marzocco

Ekspresy La Marzocco z linii HOME mogą być sterowane za pomocą aplikacji domowej La Marzocco. Pamiętaj, aby ją pobrać i połączyć się ze swoim komputerem! Ustaw niestandardowy harmonogram, aby ekspres włączał się i wyłączał o określonych porach dnia.

Pomocny TIP: Zespół ds. rozwiązań La Marzocco zaleca wyłączenie urządzenia i odłączenie go od zasilania w przypadku wyjazdu za miasto lub nieużywania go przez 36 godzin lub dłużej.

Użyj aplikacji, aby zmienić temperaturę. Jest to szczególnie przydatne podczas testowania espresso lub jeśli stosujesz się do przepisu, który zaleca coś konkretnego. Fabrycznie urządzenie zostanie ustawione na 93 stopnie Celsjusza i 200 stopni Fahrenheita jako standardową temperaturę parzenia espresso, eksperymentuj jednak :)

Nie musisz zdobyć wszystkich dostępnych akcesoriów. Zacznij prosto. Dzięki wiedzy, praktyce i kilku przydatnym gadżetom będziesz przygotowany do parzenia espresso jak profesjonalista!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium