POCZĄTEK CZEGOŚ NOWEGO
Niezależnie od tego, czy zależy nam na odtworzeniu niesamowitego wrażenia, którego doświadczyliśmy w kawiarni, czy po prostu na komforcie przygotowywania kawy, cel jest prosty: móc parzyć fantastyczne espresso w swoim domu. Pełni podekscytowania zakupiliśmy już ekspres do kawy i jesteśmy gotowi odkryć resztę! Czego jeszcze potrzebujemy? To oczywiste: pędzimy do ulubionej kawiarni aby jak najszybciej kupić paczkę aromatycznej kawy.
W domu, z paczką kawy w ręku, jeszcze raz sprawdzamy wszystkie nasze akcesoria i parametry: tamper, wagę, ciśnienie w naszym ekspresie i natężenie przepływu – wszystko w idealnym porządku. A nasze espresso? Coś jest nie tak: parzy się zbyt szybko, jest wodniste… Nasz wzrok kierujemy ponownie na paczkę kawy, którą właśnie przywieźliśmy do domu, sprawdzamy grubość mielenia i próbujemy zrozumieć gdzie popełniamy błąd.
POTRZEBNY MŁYNEK
Na pierwszy rzut oka wydaje się, jakby grubość mielenia była optymalna dla espresso. Ale czy oby na pewno jesteśmy w stanie ocenić ten parametr precyzyjnie? Podróż do idealnego espresso nie kończy się na ekspresie do kawy. Równie ważne jest dobranie do kompletu odpowiedniego młynka – towarzysza, który uzupełnia i zwiększa możliwości ekspresu. Parzenie espresso to sztuka, która wymaga precyzji, a młynek odgrywa kluczową rolę w tym procesie. Wyzwanie polega na tym, że nie każdy młynek dostarczy nam oczekiwaną jakość. Tylko dedykowany młynek do espresso pomoże nam osiągnąć odpowiednio drobne i równomierne mielenie kawy ziarnistej. Nie uzyskamy takich rezultatów używając młynków, które mają niewystarczający zakres lub korzystając z kawy ziarnistej, która nie została zmielona tuż przed zaparzeniem.
Oto, cechy, których powinniśmy szukać w młynku do espresso:
- Dedykowany do espresso: espresso wymaga drobnego, równomiernego mielenia. To dynamiczny i intensywny proces, więc każda zmienna ma duże znaczenie. Specjalistyczne młynki do espresso wyposażone są w żarna zaprojektowane z myślą o jednolitym mieleniu ziaren, zapewniając równomierną ekstrakcję i bogaty smak.
- Dostosowanie parametrów: młynek do espresso oferuje szeroki zakres ustawień, co pozwala sprawnie dopasować parametry mielenia. Ta precyzja wpływa bezpośrednio na balans kwasowości, goryczy i słodyczy w każdym shocie. Solidna konstrukcja sprawia, że żarna nie będą zmieniać swojej pozycji, bez uprzedniej regulacji.
- Rozmiar i szybkość: znalezienie młynka, który nie będzie zajmował zbyt dużo miejsca w domowej kuchni, a jednocześnie dostarczy nam jakość espresso niczym z ulubionej kawiarni, może być wyzwaniem. Nawet jeśli szybkość przeprowadzeniu całego procesu nie zawsze ma znaczenie w domu, to jednak możliwość dynamicznego mielenia jest ogromną korzyścią.
- Jakość żaren & solidny silnik
- Stabilność temperatury
- Powtarzalność dozowania: dedykowany młynek do espresso zapewni dokładne, powtarzalne dozowanie i minimalną retencję
- Uzupełnienie ekspresu do kawy: połączenie ekspresu do kawy z nieodpowiednim młynkiem znacznie ograniczy potencjał samego ekspresu
Wniosek? Nasz ekspres potrzebuje partnera, z którym stworzy idealny związek.
ODPOWIEDŹ: PICO
Pico to odpowiedź La Marzocco na młynek, który uzupełnia ofertę ekspresów z linii Home Barista. Tym samym Pico oddaje hołd ponad 90-letniej tradycji espresso, łącząc design z funkcjonalnością.
Młynek Pico to precyzja. Oferuje szeroki zakres regulacji grubości mielenia, ze 180 mikro-stopniami, żarnami stożkowymi i specjalną tarczą, dzięki której zmiana jest szybka i dokładna.
Gdy już młynek Pico stanie się częścią porannej rutyny, będziesz cieszyć się jego cichą pracą, co możliwe jest dzięki bezszczotkowemu silnikowi indukcyjnemu i konstrukcji znacznie wygłuszającej dźwięk towarzyszący mieleniu kawy. W połączeniu z trzema, programowalnymi przyciskami i innowacyjnym, automatycznie zamykającym się hopperem, młynek jest łatwy zarówno w obsłudze jak i czyszczeniu. Prostym ruchem uruchomisz proces mielenia: wystarczy, że portafiltrem naciśniesz na przycisk aktywujący i zostawisz go na specjalnym uchwycie.
Pico zapewnia dokładność dozowania dzięki możliwości ustawienia i zapamiętania czasu mielenia. Na przykład, jeśli zmielenie 14 gramów zajmuje 8 sekund i dostarcza oczekiwanych efektów sensorycznych, poprostu zapisz to ustawienie pod jednym z 3-ech przycisków.
Gotowi do podróży?
Wysokiej jakości domowy młynek do espresso odgrywa kluczową rolę w procesie parzenia idealnego espresso. Możemy eksperymentować z różnymi ziarnami i cieszyć się zawsze świeżo zmieloną kawą, wciąż przesuwając horyzont profili smakowych i doświadczeń sensorycznych.